مشروح گزارش آیین افتتاح مرکز داوری کانون وکلای دادگستری استان البرز

مرکز داوری کانون وکلای دادگستری استان البرز طی مراسمی روز سه شنبه مورخ پانزدهم مرداد ۹۸ در سالن همایش های میلاد کرج افتتاح گردید. 

این مراسم با تلاوتی چند از کلام الله مجید توسط کارآموز وکالت آقای میثم رضائی و پخش سرود مقدس جمهوری اسلامی ایران در حضور هیئت مدیره کانون وکلای دادگستری استان البرز و با سخنرانی جناب آقای حسین حجتی ریاست محترم کانون وکلای البرز، جناب آقای دکتر مرتضی شهبازی نیا ریاست محترم اتحادیه سراسری کانون های وکلای دادگستری کشور، جناب آقای دکتر جعفر داراب خانی معاون قضایی رئیس کل دادگستری و سرپرست معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم استان البرز، جناب آقای دکتر عباس کریمی حقوقدان و عضو هیئت علمی دانشگاه و رئیس هیئت مدیره انجمن آیین دادرسی مدنی ایران، جناب آقای دکتر فریدون نهرینی معاون امور حقوقی دولت و با حضور دکتر رضا پرتوی زاده حقوقدان، عضو هیئت علمی دانشگاه و دبیر شورای عالی داوری قوه قضائیه و جمع کثیری از وکلای محترم دادگستری، قضات شریف، حقوقدانان گرانقدر، معاونت های محترم حقوقی ادارات کل و بانکها، کانون کارشناسان، کانون سردفتران و اصناف گرانمایه برگزار گردید.

در ابتدای مراسم جناب آقای وکیل امیر حسین فتحی ضمن عرض خیر مقدم خدمت مدعوین و میهمانان گرانقدر و همچنین وکلاء و کارآموزان محترم دادگستری حاضر در سالن با ذکر مقدمه ای کوتاه مراسم افتتاحیه را آغاز نمودند.

اولین سخنران آئین افتتاحیه مرکز داوری کانون وکلای البرز آقای حسین حجتی ریاست محترم کانون وکلای دادگستری استان البرز بودند. ایشان نیز ضمن عرض خیر مقدم خدمت مدعوین و میهمانان مراسم و همچنین وکلا و کارآموزان محترم در ادامه بیان نمودند؛ بحث داوری یکی از موارد بسیار مهمی است که ریشه فقهی و حقوقی دارد. داوری یکی از روش های حل و فصل دعاوی محسوب میشود و اساساً مبحث داوری در کنار روش های دولتی میانجیگری و صلح و سازش یکی از روش های حل اختلاف بوده است. قبل از اسلام نیز بحث داوری وجود داشته است. بعد از اسلام نیز بحث داوری با استناد به آیات قرآنی قوت مضاعف گرفت و عمدتاً موضوع حکمیت مطرح بوده است.

آقای حجتی بیان داشتند، از لحاظ پیشینه قانونگذاری نیز در قوانین مختلف بحث حکمیت و داوری مطرح گردیده که قوانین داوری تجاری بین المللی و قانون آیین دادرسی مدنی (مبحث داوری) در حال حاضر به عنوان قوانین موخر مطرح می باشند. از لحاظ لغوی داوری یک کلمه فارسی و ریشه فارسی دارد. هر چند که در قانون آیین دادرسی مدنی تعریفی از داوری بعمل نیامده اما یک تعریف کلی از داوری می توان ارایه نمود، بدین شرح که داوری یک روش حل اختلاف بین طرفین از طریق رسیدگی و صدور حکم توسط اشخاص ثالث مرضی الطرفین یا منصوب از طریق دستگاه قضایی است. در فقه و قانون مبنای داوری آیه ۳۵ سوره نسا و ماده ۱۰ قانون مدنی است. در مقام حل اختلاف، داوری قراردادی است بر اساس توافق طرفین، هر چند که در برخی موارد داوری اجباری نیز وجود دارد.

ایشان در پایان عنوان نمودند، با توجه به سیاست های کلی نظام یکی از مباحث مهم در خصوص کاهش اطاله دادرسی و حل و فصل اختلافات افراد جامعه بحث داوری است.

کانون وکلای دادگستری البرز نیز به این مقوله توجه ویژه ای داشته و در بدو امر با تدوین اساسنامه و آیین نامه در کمیسیون پارلمانی و تصویب آن در هیات مدیره و تعیین هیات امنای مرکز داوری با امید به خداوند متعال با کمک وکلای دادگستری که اساسی ترین رکن مرکز داوری خواهند بود، نقش مهمی در حل و فصل اختلافات آحاد مردم در سریع ترین و کم هزینه ترین روش ممکن خواهد داشت.

سخنران بعدی آقای دکتر مرتضی شهبازی نیا ریاست محترم اتحادیه سراسری کانون های وکلای دادگستری ایران (اسکودا) بودند. ایشان ضمن ابراز خرسندی از افتتاح مرکز داوری کانون وکلای دادگستری استان البرز عنوان نمودند، جامعه آنچنان وابسته به قانون شده و به سمت تقنین و وضع قوانین روی آورده که اساساً آزادی اراده، توافق و قراردادها تحت تاثیر قانون‌گذاری قرار گرفته است. ترویج نهادهای توافقی مثل داوری و صلح و سازش باعث ایجاد فضائی مسالمت آمیز در جامعه خواهد شد.

داوری یک روش حقوقی - حرفه ای حل و فصل دعاوی در بین جوامع حرفه ای مثل تجار، بازرگانان و اصناف است و توسعه آن در بین عموم مردم نیز مستلزم بسترسازی فرهنگی در این مقوله می باشد.

ایشان در ادامه بیان نمودند، ترویج داوری و روش های مسالمت آمیز مستلزم معرفی آن از طریق قوه قضائیه است. بستر سازی و قانونگذاری در حوزه داوری، توسعه و ترویج آن، کمک شایانی به این امر خواهد نمود.

بحث آموزش داوری و نحوه آن، همچنین جلوگیری از تشریفاتی نمودن آن از نکات پایانی سخنرانی آقای دکتر شهبازی نیا بود.

جناب آقای دکتر جعفر داراب خانی معاون قضایی رئیس کل دادگستری و سرپرست معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم استان البرز نیز در این همایش عنوان نمودند؛ از کانون وکلای دادگستری استان البرز به خاطر تاسیس مرکز داوری که قطعاً در آینده ای نزدیک در کنار دادگستری در حل و فصل دعاوی مردم اقدامات ارزنده ای را انجام خواهند داد، تشکر و قدردانی میگردد.

ایشان فرمودند، ریاست محترم قوه قضاییه جناب آیت الله رئیسی تاکیدات فراوانی بر توسعه فرهنگ داوری در جامعه دارند. در برنامه پنج ساله ششم توسعه نیز قانونگذار تکالیفی را بر قوه قضائیه از حیث توسعه فرهنگ داوری مقرر نموده است. در استان البرز نیز کارهای ارزنده ای در این رابطه انجام شده است.

جناب آقای دکتر داراب خانی در پایان تاکید نمودند، حل مشکلات حقوقی جامعه صرفاً از طریق توسعه نیروی انسانی و فضای اداری امکان پذیر نیست، بلکه نهادهایی از جمله مراکز داوری می توانند در این مهم نقش بسزایی داشته باشند.

سخنران بعدی همایش جناب آقای دکتر عباس کریمی حقوقدان و عضو هیئت علمی دانشگاه و رئیس هیئت مدیره انجمن آیین دادرسی مدنی ایران بودند. ایشان نیز افتتاح مرکز داوری را خدمت ریاست و هیات مدیره کانون وکلای استان البرز و جامعه حقوقی و قضایی استان تبریک عرض نمودند. ضرورت نظری و عملی انجام داوری تخصصی و جلوگیری از عوام زدگی داوری (عدم ورود داوران غیر تخصصی و غیر حقوقی به مقوله داوری) از تاکیدات ایشان بود.

از نظر ایشان قاضی تحکیم در فقه همان داوری در قانون است و از داوری مصرح در قانون آیین دادرسی مدنی چنان بر می آید که وقتی داور ملزم به رعایت قانون است، باید به قانون و دانش حقوقی نیز آگاهی داشته باشد. هدف از داوری مصرحه در قانون جلوگیری یا کاهش ورود پرونده های قضایی به دستگاه قضا است. اگر داور، دانش حقوقی نداشته باشد، این امر موجبات ایجاد پرونده های متعدد قضایی در مرحله ابطال رای داور خواهد شد. در این حالت نهاد داوری کما اینکه باری را از دوش دستگاه قضایی برنداشته، بلکه موجبات ورود پرونده های جدید در راستای ابطال رای داور به دستگاه قضایی خواهد شد.

از نظر ایشان الحاق ایران به کنوانسیون های مربوط به مقوله داوری و تسهیل اجرای رای داوری در بهبود سرمایه گذاری و رونق کسب و کار کمک شایانی خواهد نمود.

آخرین سخنان همایش جناب آقای دکتر فریدون نهرینی معاون امور حقوقی دولت بودند. ایشان نیز با تبریک افتتاح مرکز داوری در کانون وکلای البرز به عنوان یک داوری سازمانی، تدوین قواعد و آیین رسیدگی در داوری های سازمانی را از امتیازات نهادهای داوری های سازمانی دانستند.

ایشان اعلام نمودند، در حال حاضر بخشنامه ای در هیات دولت در حال تدوین است بدین مضمون که دستگاههای دولتی می توانند به مراکز داوری سازمانی معتبر با رعایت اصل ۱۳۹ قانون اساسی مراجعه نمایند. یکی از مراجعی که در این بخشنامه (در حال تدوین) از آنها نام برده شده است، تمام کانون های وکلای دادگستری ایران هستند که دارای مراکز داوری باشند.

در پایان مراسم با حضور ریاست محترم کانون وکلای البرز و سخنرانان همایش، همچنین جناب آقای دکتر درخشان معاونت منابع انسانی دادگستری کل استان البرز و دکتر رضا پرتوی زاده حقوقدان، عضو هیئت علمی دانشگاه و دبیر شورای عالی داوری قوه قضائیه، آیین نمادین پرده برداری از لوح افتتاح مرکز داوری با تشویق حضار در جلسه، انجام و در راستای اطلاع رسانی، کتابچه "آئین نامه و اساسنامه مرکز داوری کانون وکلای البرز" در بین مدعوین، میهمانان و حضار محترم توزیع گردید.

  • پنج شنبه ٢٤ مرداد ١٣٩٨-٢٠:٠٧
  • 2539